lauantai 23. lokakuuta 2010

GoPro vs. Olympus

Sukellusharrastuukseni on alusta alkaen kuulunut oleellisena osana myös valokuvaus. Pidän valokuvaamisesta pinnalla ja erityisesti pinnan alla, myös kamerat kiinnostavat minua.

Pitkään kuvailin Olympuksen kameralla, kamera on hyvä joskin hieman epäluotettavan oloinen. Ensimmäinen sukelluskameraksi ostettu Olympus hajosikin jo ensimmäisillä sukelluksilla, mutta takuun kautta tilalle saatu on kestänyt hyvin ja olen sen testannut luvattuun 10metriin asti. Harppuunaan kiinnitettynä kamera tosin painaa paljon ja haittaa keskittymistä, tosin tuo saattaa johtua itse rakennetusta telineestäkin. Kuvanlaatu Olympuksella otetuissa kuvissa on mielestäni keskinkertaista, kuvat ovat hyviä, mutta häviävät tietysti järjestelmäkameroiden kuvanlaadulle. Olympuksen painikkeita on hankala käyttää esim. 5mm kolmisormikkaiden kanssa, 3mm viisisormikkailla painikkeiden käyttö on jo kuitenkin kohtuu helppoa.

Taannoin ostamani GoPro:n HD kamera päihittää Olympuksen kirkkaasti, väittäisin GoPro:n kuvanlaadun pärjäävän tietyissä olosuhteissa jopa järjestelmäkameroille. Tietysti pienessä GoPro:ssa on myös haittapuolensa, isona miinuksena muun muassa se ettei kamerassa ole näyttöä ollenkaan. Videon ottamisessa tämä ei niinkään haittaa, mutta valokuvia ottaessa kuvasta tulee usein liian laajahko. Näppäimiä GoPro:ssa on vain kaksi ja näiden käyttö on helppoa hanskoista riippumatta. Vaikka oheisissa kuvissa kuvan laatu saattaa näyttää heikohkolta on GoPro:n kuvanlaatu mielestäni erinomainen ja laitankin huonot kuvat kuvaajaan syyksi (eli itseni). GoPro:n vakioboksilla kuvattu sukellusvideo on usein sumeaa, mutta koteloon saa ostettua vaihtolinssin jolla kuva paranee huomattavasti.

Tulevaisuudessa lisään vertailun myös kemeroilla otetuista sukellusvideoista (videopalkissa olevat videot kuvattu Olympuksella).


Olympus telineineen (raskas)


Olympuksella otettu kuva (huom. ei vasta valoon)






GoPro telineessä, erittäin kevyt ja huomaamaton


GoPro:lla otettu kuva vastavaloon (ei kotelossa)

GoPro:lla otettu kuva (ei kotelossa)

GoPro itse, koko saattaa pettää!
Linkit:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...